Saint Louis University New Residence Hall

Saint Louis University commissioned Hastings+Chivetta to design a new eight-story, 150,000 SF, 454 bed residence hall on its main campus.

The new residence hall is the result of a detailed study that found that new and updated housing on SLU’s campus is needed to stay competitive with other national universities. More than 40 percent of SLU’s undergraduates currently live on campus, and that number is expected to increase to more than 50 percent following completion of the residence hall.

The first floor single-story area of the building is comprised of classrooms, a resident apartment, a chapel, building laundry and a lounge. The remainder tower portion is identical on each floor, and includes 16 double suites, 26 single suites and two single ADA suites on each floor.

At the end of each wing of each floor is a quiet study room and student lounge with oversized tinted windows. Adjacent to these common areas are the elevators.

Internet connectivity and the ability to use portable electronic devices is paramount in today’s university campus. Each student room is hard wired for internet, and the entire building is covered for Wi-Fi.

The exterior building materials blend with the context of this historic campus. The building envelope is brick and precast concrete that simulates a limestone facade.

The facility is sited on previously developed land, minimizing ecological degradation and maximizing land and community value. The building is positioned to get maximum sun exposure for daylighting harvesting. The project takes advantage of both recycled regional materials, using at least 20% recycled and 20% regional materials. The project is designed and built to LEED Silver standards.

The construction cost for this project was ,500,000.

Thanks! You've already liked this